.
28 Ekim 2020



 01-30 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı

Meme Kanseri Farkındalık ayı kapsamında Göle Devlet Hastanesi olarak, Hastane çalışanlarımızla beraber ''Farkındalık ayı'' kapsamında  bir dizi etkinlikler gerçekleştirdik.
Personelimizin yakasına farkındalık ayının simgesi olan pembe kurdele taktık, hastalarımıza da konu ile ilgili bilgilendirme yaparak dikkatlerini çekmeye çalıştık. 


meme kanseri.jpg




20201027_140307.jpg

Meme kanseri memedeki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla ortaya çıkar. Meme kanserinin neredeyse tamamı kadınlarda görülür. Ancak erkeklerde de meme kanseri görülebilir. Meme kanseri ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan kanser türüdür.
Meme kanserinde yaşam şekliyle ilişkili değiştirilebilecek risk faktörleri şöyledir: Fazla kilolu ya da şişman (obez) olmakYeterli fiziksel aktivite yapmamakHiç doğum yapmamış ya da ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmış olmakDoğum kontrol hapı ve iğnesi kullanmakMenopoz sonrası hormon tedavisi almakAlkol kullanmak.

Meme kanserinde değiştirilemeyecek risk faktörleri ise şunlardır:
Kadın olmak, Yaş almak, Belirli kalıtsal genlere sahip olmak, Ailede meme kanseri öyküsünün olması, Kişinin bir memesinde kanser olması, Yoğun meme dokusuna sahip olmak, Memede iyi huylu oluşumların (fibroadenom gibi) olması, Erken adet (mens) görmeye başlamak (özellikle 12 yaşından önce), Menapoza özellikle 55 yaşından sonra girmek, Göğüse radyoterapi almış olmak.

Meme Kanserinin belirtileri
Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir yumrunun (kitlenin) ele gelmesi, hissedilmesidir.  Ayrıca ele gelen yumru (kitle) olsa da olmasa da aşağıdaki belirtiler de meme kanserinde görülebilmektedir: Memede ya da meme ucunda ağrı, Meme derisinde kaşıntı ve yanmayla belirgin yangısal durum (ekzema, mayasıl), Meme ucunda çekilmeler, Memede portakal kabuğu görünümü, Meme derisinde tahriş, Tek taraflı meme ucunda akıntı- özellikle kanlı akıntı, Koltuk altında yumru (kitle), Memenin bir kısmında veya tümünde şişlik, memede şekil değişikliği, Meme ya da meme ucu derisinde kızarıklık, kabuklaşma, kalınlaşma.

Tanı:
Meme kanseri ileri dönemlere gelene kadar belirti vermeyebilir. Meme kanserine erken dönemde tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırmaktadır.
Erken tanı için 20-40 yaş arası: Ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapılmalıdır. Ayrıca iki yılda bir doktorda meme muayenesi olunmalıdır.
40-69 yaş arası; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapılmalı, yılda bir doktorda meme muayenesi olunmalı ve iki yılda bir mamografi çektirilmelidir.

Korunma
Tüm kanserlerde olduğu gibi; sağlıklı (sebze ve meyveden zengin) beslenme alışkanlıkları, haftada en az 150 dakika orta düzeyde  (en az 10 dakika tempolu yürüyüş, bisiklete binme gibi) ya da hafta da en az 75 dakika ağır düzeyde (en az 10 dakika koşma, yüzme gibi) fiziksel aktivite yapma, sağlıklı kiloda olma ve bu kiloda kalma meme kanseri riskini azaltmaktadır. Aile hekimine danışılarak sağlıklı kiloda olunup olunmadığı öğrenilebilir. Özellikle 1,5-2 yıl emzirmenin de anneyi meme kanserinden koruduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır.